Review : Deranged /Yeon Ga Si korean movie (2012)

By sophea ◇ - 5:09 PTG

 


Thriller / Horror (1 hr 45 mins) 

Cerita ni mengisahkan tentang Jae Hyuk dia bekerja dekat sebuah syarikat yang menghasilkan ubat . Tapi ada satu masa syarikat dia takde banyak sale so tukar ceo baru . Sejak tu Jae Hyuk jadi lebih busy dengan kerja sampai benda yang dia tak perlu buat pun kena buat . Macam kuli , terukkan ? Sampai hubungan dengan keluarga terjejas sebab kerja je . 

Suatu ketika tergempar kes ramai orang mati di sungai yang dijumpai terapung . Mula mula ingat kes suicide tapi takkan serentak banyakkan . Jadi orang relatekan dengan mungkin air sungai tu dah polute ke kan . Musim cuti so , ramai orang bawa anak anak keluar mandi manda . Semua orang dah kalut . Tapi Jaehyuk ignore kes dalam berita kerja je macam biasa even isteri dia macam dah cuak . Isteri dia ni baik , cuba faham kenapa suami dia selalu takde masa untuk keluarga.

Lepastu masa tengah kerja depan mata jadi, customer dia yang normal terus lompat dalam kolam berdekatan sampai mati lemas . Baru nak gopoh tengok berita , Jaehyuk sedar yang isteri dan anak dia ada simptom yang sama . 

: 1) Lapar , kebulur nak makan je 
2) Minum air banyak macam ikan 
3)Terus terjun dekat sumber air minum terlalu banyak air yang sebabkan lemas

Kenapa manusia boleh jadi sebab : Cacing tinggalkan house (manusia) dorang nak cari tempat , rumah baru

Macam bio lah cacing bulu kuda ni dia asalnya effect haiwan tapi dah mutate oleh sebab scientist jahat yang collab dengan syarikat corrupt yang nak kaut untung . Tu boleh effect manusia . 
Struggle juga Jaehyuk dan adik Jaepil yang juga detective nak selamatkan keluarga dan orang yang infected.Banyak halangan yang jadi masa proses nak cari penawar . 

Sedih tengok ada yang mati .Even tahan diri tak minum banyak air pun after 3 days akan mati sebab worm tu akan nak keluar dari badan secara paksa yang menyebabkan fatal death . 

Sape yang sebabkan virus ni terjadi? Mampukah Jae hyuk menyelamatkan isteri dan anak anaknya ? 

spoiler : i do nangis teruk masa tengok :( 


  • Share:

You Might Also Like

24 comments

  1. baca your review, i dpt new info about bio ... thanks !

    BalasPadam
  2. Menariknya nanti boleh minta hubby carikan. Hari tu tengok movie actor ni berlakon best. Boleh layan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. haah best saya yang tgok,pun terikut ikut emosi

      Padam
  3. Dah tengok movie ni. Katanya similar dengan movie japan tapi tak ingat tajuk movie japan tu. Cerita yang mendebarkan sampai ke sudah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. japan ? yang mana 😅
      haah dari awal smpai habis tl boleh skip tenung skrin tv

      Padam
  4. omaigadd best nya review kali ni..haishh nak cari...you tgk movie ni kat mana yea?

    BalasPadam
  5. Alamak! Seram aihh nak tengok hehehe

    BalasPadam
  6. A great post! I love your blog. Your content is very interesting < 3

    BalasPadam
  7. Macam menarik jeee , tapi seram takut nak tengok sorang sorang!

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha ni tak seram pun for me its more to suspen not horror thingy

      Padam
  8. Akak dah tengok movie nie.. Memang rasa seram bila tengok cacing yang bergelimpangan keluar dan yang paling sedih tue ramai yang kehausan especially kanak-kanak.. kesian tengok diorang yang kehausan gitu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tula kak sedih tgok budak kena :( berapa kali nangis tktau dah

      Padam
  9. lama tak layan k drama.. nice sharing :)

    BalasPadam