Sudden Trip To Malacca

By sophea ◇ - 1:27 AM

Assalamualaikum :) Heyoo ~ hows everybody doing ? Harini nak share pergi Malacca haritu . I decided untuk tak guna social media during that day . Dari mana entah dapat idea nak join , Last Thursday I join to my parents workplace punya trip . We went to Malacca the city that full of historical things.Dah lama nak pergi but never thought at age 24 baru dapat pergi . I kena wake up at 3.00 am ( I never really can sleep that night) untuk siap semua before pergi berkumpul. From 4.30 to 9 am we fully arrived after few stops in rnr . Here is few places that we go or supposedly pergi ( dont know why tapi byk tempat tutup ) : 

 


 


1) Taman buaya | Zoo Melaka + kraf tangan 

*this place berhadapan je , so boleh decide which one nak pergi . 

2)Muzium Samudera 

*But sadly that time it was closed . So we just jalan jalan which I managed to buy to Malacca t-shirt which only cost RM 20 . 

*thank God Ada tempat boleh shopping kat situ

 

 

3) Menara Taming Sari

*This place also closed sons sobs . We even just make it as bus stop to wait for our bus to arrive


 

4) Malacca city

*We come here at night so we can see neon night of Malacca . It's really soothing me and impressed me with the view . 

*Sadly I went A Famosa at night and don't get good quality of photo there ( I should join my brother during evening instead of sleeping in hotel ) 

*River cruise : I don't go because I left my purse in hotel (lol me )

*Cartoon potret : the cartoonist just charged RM 10.00 (white black ) or RM 20.00 (colour) . 

*' beca ' time : tour around Malacca city it costs u RM 25 for 2 persons in a time . (Thank god myGod my parents pay for me so I have memories touring with Pikachu Becca ) . Thank the

5)Muzium Kapal selam 

*It's worth it to enter to Kapal selam . 

*The environment inside it's so different then I thought 

Area bandar hilir u can just jalan kaki pusing pusing . Banyak tempat best . Cuma tu lah rasa nak patah pinggang lah sebab ulang alik lupa nak beli lah (that's me ) . 

Before going home , singgah kejap dekat nilai 3 which famous with karpet and baju murah murah ( for girls ) . Especially if nak beli baju raya baik beli kat sini . Serendah Rm 35.00 . 

Alhamdulillah it's A nice memories :) . Just sepanjang perjalanan risau with my cats dengan kittens cat rumah takde sape nak jaga . Sebaik Dorang takde apa apa :) 

*i still dont get most of the picture , since tangkap gambar use other people punya fon hahaha*

  • Share:

You Might Also Like

24 comments

  1. Good you had fun time in Malacca :)

    ReplyDelete
  2. Banyaknya tempat best kat melaka.. Mira tak pernah pergi lagi. InshaALLAH one day :)

    ReplyDelete
  3. Cat owners mesti tak tenang kalau nak tinggalkan rumah for a few days sebab risaukan diorang. Thankfully masa pegi Malacca before RMO haritu letak dorang semua dekat hotel, nasib baik murah.

    Believe it or not, pegi malacca dah banyak kali tapi never once I ride the trishaw kat situ even dekat Penang pun. Maybe sebab kesian kat orang tua nak kena kayuh perempuan besar like me haha

    Tapi banyak juga ye yang tutup. So unfortunate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala its not that fun sangat pun naik beca cuma macam nak try kan , rasa macam sekejap je -,-"

      yep serious banyak tutup sampai macam ugh , takde luck lah ni .

      Delete
  4. Bestnya!! Walau ada yang ttup, contoh mcm taming sari tu dan ada yang tak pergi macam river cruise tu.. still, pengalaman berada di sana tu seronok! Teringat masa Cik TK bercuti kat sana masa sebelum pkp ni dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan !! kat situ kita boleh jalan je dah boleh jumpa macam-macam . I like the view especially waktu malam .

      Delete
  5. reading and looking at your post..
    i know that i need a sweet escape too

    ReplyDelete
  6. seronoknya mambin..jalan2..sis ade plan juga nk ke melaka..
    ok xpe next trip nnt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke kak shida ? pergi pergi !! best buat tgkp gmbar . penuh ig lah nanti ^^

      Delete
  7. I just realized, do the exciting things about a trip can make us hard to sleep? because I feel that too, every time I get a chance to travel I can't sleep.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YESSSS SAMEEE !!! i even try many things but i cant . I only able to sleep for 1 hour and half that day -,-"

      Delete
  8. Seronok jalan melaka banyak tempat best. Banyak kali pergi tapi tak pernah masuk lagi muzium kapal selam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke ? me baru first time pergi hahaha . Baru kali ni boleh pergi , tu pun tak plan sgt pun . Muzium kapal selam tu dekat dengan satu pantai ni dah lupa pula nama dia . Best bagi org yang suka peprgi muzium lah . sophea suka lagi lagi mana pernah masuk kapal selam haha

      Delete
  9. mungkin sbb pkp kot sbb tu ada yg buka atau tutup awal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ? maybe lah tu mcm sedih sikit , bukan selalu datang

      Delete
  10. Hello,

    It is nice you are traveling, we are staying close to home due to COVID. I love to travel, I get excited and have trouble sleeping. Pretty night time photos. Enjoy your day!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello , in my country the amount of cases already decline and we allowed to go travel but inside the country only .

      Yeah yeah i not really traveling a lot but once i did i cant sleep ^^"

      thank you :) i pray this covid will end sooner than we expected

      Delete
  11. ohhh rindunya nak jalan-jalan melaka... selalunya datang melaka lepak rumah akak then turun pantai sedih betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya , haritu lalu je pantai tak pergi pun . dah lah memang nak pergi pantai :(

      Delete
  12. lama tak singgah zoo melaka ni.

    ReplyDelete